Ghid Brasov | Online Ghid Brasov
ro en
Vineri, 27.03.2015 Despre Brasov Azi in Brasov Anunturi Promotii Informatii utileE-mail
Cursuri de fotografie
Victoria Global | Dealer Opel Chevrolet
VR Brasov
Comanda mancare online
homeStiri politice › Regele Mihai, turnat de cel mai bun prieten

Stiri

Regele Mihai, turnat de cel mai bun prieten

Informatorul „Romeo“ din dosarul de urmarire al regelui Mihai I ar putea fi unul dintre cei mai buni prieteni ai sai, Mocioni-Stircea. Ipoteza a fost lansata ieri de istoricul Serban Radulescu-Zonner.

Insotit de sotia sa, regina Ana, de principesa Margareta si de principele Radu, Regele Mihai I a fost ieri intr-o vizita la CNSAS, unde a vazut citeva file din dosarul sau de urmarire, intocmit de fosta Siguranta a statului in anul 1948. Daca din familia regala nimeni nu a facut vreo declaratie cu privire la aceasta vizita, Ticu Dumitrescu a afirmat, dupa plecarea lor, ca regele s-a aratat impresionat de ceea ce a apucat sa citeasca din dosar. „Majestatea Sa a fost vizibil emotionat sa revada intre acele coperte o serie de inscrisuri din presa vremii, dar si o serie de delatiuni ce-l vizau. Mi-a ramas in minte numele conspirativ al unuia dintre turnatorii sai: «Romeo». Acesta era, cel mai probabil, cineva din interiorul Palatului“, a spus Ticu Dumitrescu. Istoricul Serban Radulescu-Zonner, care a studiat acea perioada, crede ca este foarte posibil ca „Romeo“ sa fie fostul maresal al Casei Regale, Ion Mocioni-Stircea, unul dintre prietenii apropiati ai regelui, recunoscut cu un rol important si in lovitura de la 23 august. Acesta este urmasul baronului Mocioni-Stircea si cel de la care regele a luat palatul de la Savirsin.

A dus la executia lui Patrascanu

Istoricul a emis aceasta ipoteza bazindu-se pe comportamentul fostului maresal in procesul Partidului National Taranesc si in cel al lui Lucretiu Patrascanu. „In ambele procese, Mocioni-Stircea a fost audiat ca martor al acuzarii. A spus ceea ce Securitatea voia sa spuna, i-a bagat pe toti la apa si el a scapat cu o pedeapsa mica. A fost eliberat si arestat din nou pentru scurt timp“, explica Serban Radulescu-Zonner. O dovada suplimentara a posibilei colaborari cu Securitatea a lui Ion Mocioni-Stircea este, crede istoricul, plecarea sa in strainatate imediat dupa eliberarea din inchisoare. „Cine iesea din puscarie si putea pleca imediat in Occident?“, intreaba retoric acesta.

Potrivit unei declaratii mai vechi a regretatului scriitor Corneliu Leu, in 1962, Ion Mocioni-Stircea ar fi fost condus la aeroport, la plecarea in Elvetia, de seful Securitatii. „Pentru a verifica aceasta ipoteza, cred ca CNSAS ar trebui sa faca verificari incrucisate, plecind de la dosarele acestor procese“, spune Zonner. Dosarele de urmarire pe care le-a rasfoit ieri regele la CNSAS au sute de pagini si provin de la SIE, dupa cum spune Ticu Dumitrescu. Ele vor fi consultate in perioada urmatoare de principesa Margareta. De la SRI, CNSAS nu a primit inca nici un document care sa-l priveasca pe rege.

Sursa: www.cotidianul.ro

Alte stiri politice

Adrian Nastase candideaza la sefia PSD
Autoritatile din Covasna si Harghita vor un "minister al turismului" in secuime.
Boc: Persoanele cu Mercedes nu vor mai primi ajutoare sociale

Toate stirile  —  locale | politice | economice | IT | sportive | mondene


Mail @ ghidbrasov.ro
 Curs valutar (BNR)
1=4.1233Ron EUR a stagnat 0
1$=2.9224Ron USD a stagnat 0
alte valute
 Convertor valutar
 Vremea in Brasov
Vineri
min:    |    max:
Sambata
min:    |    max:
Duminica
min:    |    max: